„Serduszka” i „Żabki” i przetwory na zimę 🙂

 

Jesień to czas, kiedy w naszych domach przygotowuje się zapasy na zimę. Kompot z czereśni, czy konfitury z przepisu babci, albo sałatka warzywna czy kiszona kapusta to smak jakiego nie można znaleźć w żadnym sklepie.

Przedszkolaki z grup „żabki” i „serduszka” w minionym tygodniu o tym właśnie rozmawiały ze swoimi wychowawcami i nie tylko 🙂 Nasze dzieci ciągle uczą się, jak ważne dla ich zdrowia jest spożywanie owoców i warzyw. Tym razem uczyły się, co można z nich przygotować poza zupą, sałatką warzywną czy owocową. Miały tez możliwość zobaczyć jak to się dzieje, że z owoców można zrobić kompot, albo konfiturę, a  z kapusty, która rośnie w ogrodzie robi się kapusta kiszona. Dzieci z zaciekawieniem przyglądały się jak Pan Paweł szatkował kapustę i marchewkę, a potem dodawał troszeczkę soli i ugniatał kapustę opowiadając przy tym o tym, jak to robiły nasze babcie. Jak zawsze nauka połączona była z zabawą, a i tym razem z możliwością degustacji 🙂 Zapraszamy do galerii 🙂 🙂